Mažeikiuose – tarptautinis seminaras

     Spalio 10–14 d. kaimo turizmo sodyboje „Vila Šerkšnė“ (Bugenių k.) šurmuliavo tarptautinio seminaro „Sielos vystymosi metamorfozės“ dalyviai.

Dvasingumo link

     Valdorfo pedagogika remiasi dvasine žmogaus samprata. Saugumo jausmo sukūrimas vaikų darželyje, euritmija, prasmingas aplinkos formavimas ir prasminga auklėtojos veikla, žaidimų medžiagos formavimas ir dar daug įvairių temų buvo gvildenta seminaro metu. Jo dalyviai galėjo labiau perprasti ir įsigilinti į tai, kad žmogus nuo pat vaikystės yra ne tik fizinis kūnas, bet ir dvasinė būtybė, o ši samprata kelia ir kitokią pedagoginę misiją ir užduotis: mokymas ir auklėjimas turi padėti dvasiai – sielai susiliesti su fiziniu kūnu, o kūnui – su dvasia ir siela.

     Šalia įvairių vertingų potyrių seminaro dalyviai taip pat turėjo galimybę išmokti euritmijos, kurios užsiėmimus vedė Martina Tepel. Dar 1923 m. R. Steineris apie tai rašė: „Būtent per euritmiją žmogus užmezga vidinį kūnišką bei dvasinį ryšį su pačiu savimi. Jis visa savo esybe patiria vidinę harmoniją ir šis potyris sustiprina visą žmogų. Žmogui darant įprastinę mankštą, dirba tik kūnas, o euritmija yra dvasinė mankšta, kuri labai stipriai paveikia būtent dvasinę sferą. Žmogaus organizmas yra tobuliausias instrumentas; iš tikrųjų jis yra mikrokosmosas, talpinantis visas pasaulio paslaptis ir visus pasaulio dėsnius. Tai atskleisti ir padeda euritminiai judesiai, kurie tarsi savotiška kalba kūniškai atspindi sielos išgyvenimus.“

Akivaizdi nauda

     Kalbinti seminaro dalyviai akcentavo tai, kad labai šilti, jausmingi užsiėmimai su tinkamai ir įtaigiai parinktais pavyzdžiais bei praktinėmis užduotimis vyko F. Huning vedamuose užsiėmimuose. Šiame seminare dalyvavo 43 pedagogai – valdorfiečiai iš Ukrainos, Latvijos, Panevėžio, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Šilutės ir Mažeikių.

     Renginio dalyviai laisvalaikiu tikrai nenuobodžiavo, nes jie turėjo galimybę aplankyti parodas ir renginius muziejuje, dalyvavo Urvikių kultūros centro edukacinėje programoje „Duonos kelias“. Svečiai ne tik stebėjo duonos kepimo procesą, bet ir patys jame dalyvavo – savo rankomis suformavo duonos kepalėlius. Kol duona kepė, visi skanavo kaimiškų valgių, dainavo senoviškas dainas, šoko šokius ir žaidė smagius žaidimus.

L.d. „Pasaka“ direktorė Zita Siliūnienė džiaugėsi pavykusiu seminaru ir sakė, kad ši programa yra akredituota, todėl ateityje Mažeikiuose vyks dar ne vienas įdomus renginys.

Iniciatoriai ir vedėjai

Šio projekto organizatoriai: VšĮ Mažeikių Valdorfo darželis „Namučiai po smilga“ (direktorė Rima Lipskienė) ir Mažeikių l.d. „Pasaka“ (direktorė Zita Siliūnienė) Valdorfo iniciatyvinė grupė.

     Paskaitas skaitė ir praktinius užsiėmimus vedė Dortmundo (Vokietija) Rudolfo Steinerio profesinės kolegijos lektorės: Monika Wurzinger, Martina Tepel, Friedrich Tepel (akomponiatorius); Franziska Huning – Dortmundo Valdorfo pedagogikos seminarija.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Alinos Petravičienės nuotr.

01 - Pasiruošimas pasakos sekimui

02 - Euritmijos užsiėmimas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode